П`ятниця, 29.03.2024, 02:45
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна  Мій профіль Вихід Вхід                                                                               
Про ЦБС
Користувачам
Статистика

OnLine
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2017 » Березень » 5 » Тиждень Болгарії в Мелітополі
15:32
Тиждень Болгарії в Мелітополі

На базі Центральної міської бібліотеки ім. М. Лермонтова Болгарське товариство «Балкани», Клуб болгарської літератури та історії, Центр болгаристики та лекторат болгарської мови при МДПУ ім. Б. Хмельницького відзначили декілька важливих свят Болгарії.

28 лютого 1870 року в Цареграді був підписаний султанський Указ про звільнення болгарської церви від грецького панування в результаті боротьби болгарського духовенства і народу за духовну і церковну незалежність. Ця подія має велике значення в загальному контексті національно-визвольної боротьби болгарського народу як проти п'ятивікового турецького ярма, так і проти грецького духовного верховенства. Про це свято розповіла лектор болгарської мови МДПУ ім. Б. Хмельницького Красимира Колева. Також присутнім був продемонстрований документальний фільм про цей значний день в історії болгарського народу.

У перший день березня відзначається одне з найбільш шанованих і стародавніх традицій у болгар «Баба Марта». Про це свято, присвячене майбутній весні, розповіла керівник Клубу болгарської літератури та історії Марія Косяченко. Гості дізналися історію Баби Марти та пов’язані з нею легенди та звичаї.

Як розповіла Марія Косяченко, до свята «Баба Марта» готується вся сім’я. Господар прибирає на подвір’ї, господиня з дітьми прибирає в будинку та виготовляє з переплетених червоних і білих вовняних ниток невеличкий амулет - "мартеницю". Білий колір символізує добро і чоловічу основу, а червоний – жіночу. Віддаючи данину традиціям, усім гостям заходу пов'язали на руки яскраві «мартениці», вітаючи з приходом весни, на щастя, здоров’я і добробут.

3 березня - особливий день для Болгарії і найважливіше національне свято - День звільнення від османських поневолювачів і воскресіння болгарської держави. Протягом майже п'яти сторіч, з 1396 до 1878 рр., Болгарія входила до складу Османської імперії. В результаті російсько-турецької війни 1877-1878 років країна здобула незалежність. Розповів про це Національне свято голова болгарського товариства «Балкани» Сергій Пачев. Красимира Колева за допомогою відеопрезентації розповіла, чому 3 березня відзначається як Національне свято сучасної Болгарії.

 

Щирі слова привітання зі святами гості заходу отримали від директора централізованої бібліотечної системи Інни Єфименко. 

Завітав на свято й богослов Євгеній Астахов з храму "Св. Татіани", який привітав усіх із національним святом Болгарії та побажав болгарському народові всіляких успіхів на шляху розбудови незалежної та процвітаючої Республіки Болгарії.

Усі присутні вшанували пам’ять загиблих у боротьбі за звільнення Вітчизни хвилиною мовчання.

Переглядів: 575 | Додав: admin | Теги: болгари | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Європа-це ми
BookCrossing
Наші партнери
Календар
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Пошук

Сайт створений при підтримці ЕГФ ЗНУ в м.Мелітополі