Вівторок, 19.03.2024, 04:14
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна  Мій профіль Вихід Вхід                                                                               
Про ЦБС
Користувачам
Статистика

OnLine
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Серпень » 10 » «Свято Спасу святкуємо, радість людям даруємо»
12:21
«Свято Спасу святкуємо, радість людям даруємо»

Кінець літа і початок осені – особливий період в життєвому колі українців, про що свідчать аж три великих православних свята, що припадають на цей час. Певно, що це три Спаси. У вітринах читального залу центральної міської бібліотеки ім. М. Лермонтова презентовано виставку-інсталяцію «Свято Спасу святкуємо, радість людям даруємо».

Експозицію розділено на три частини, кожна з яких присвячена одному зі Спасів.

Отже, 14 серпня в Україні святкували Маковія чи перший Спас, або Спас на воді. У давні дохристиянські часи це свято приурочувалося до освячення квітів, городини та криниць. З приходом християнства у цей день шанували сім святих мучеників – братів Маковеїв та їхню матір Соломію. В Україні мак завжди був вельми шанованою рослиною, яку використовували для приготування повсякденних і обрядових страв. Найбільш ласували солодощами з маку діти. Цього ж дня проходив обряд освячення громадських криниць.

Преображення Господнє (Великий Спас) належить до найбільших дванадцяти річних свят християнського календарного циклу і відзначається 19 серпня. За Біблією в цей день голос Господа сповістив всіх, хто піднявся з Сином Господнім на гору, що Ісус є намісником Бога на землі. Однак у народі свято Спаса мало і світське значення, пов’язане із завершенням збирання врожаю. З особливим нетерпінням чекали на свято пасічники, бо саме до Спаса годилося робити бджолам «ревізію». У цей же день святилися яблука, яких до того майже не їли.

Третій Спас відзначають в Україні 29 серпня. До Третього Спасу як правило закінчували жнива, і на це свято наші бабусі пекли пироги з борошна нового врожаю. Тому і називають цей Спас Хлібним. А інша назва — Горіховий — пов'язана з початком масового збору лісових горіхів, які на цей час саме достигають. У господарствах закінчувалася тяжка робота, залишався лише посів озимих, для молоді починався час розглядин.

У давнину говорили: «Перший Спас — на воді стоять; другий Спас — яблука їдять; третій Спас — на зелених горах полотна продають», тому третій Спас ще називали «Спас на полотнах», «Спас на полотні». 

Працівники  читального залу бібліотеки запрошують усіх мелітопольців та гостей міста завітати до нашої виставки!

Переглядів: 519 | Додав: admin | Теги: виставка, Спасівські свята | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Європа-це ми
BookCrossing
Наші партнери
Календар
«  Серпень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Пошук

Сайт створений при підтримці ЕГФ ЗНУ в м.Мелітополі