Четвер, 18.04.2024, 19:09
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна  Мій профіль Вихід Вхід                                                                               
Про ЦБС
Користувачам
Статистика

OnLine
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2017 » Квітень » 1 » Рейс «Мелітополь – Токіо»
13:38
Рейс «Мелітополь – Токіо»

29 березня в читальному залі бібліотеки ім. М. Лермонтова відбулася зустріч-подорож «В Країні, де сходить сонце».

Розпочався захід дещо несподівано. До гостей вийшла бібліотекар у ролі стюардеси та запросила усіх присутніх на борт літака, що здійснює рейс «Мелітополь-Токіо». Під час польоту, щоб пасажири не нудьгували, була коротко викладена історія виникнення Японії, її географічні особливості та політичний устрій.

Після оголошення посадки мандрівників зустріли дві японки-екскурсоводи (бібліотекарі в національних японських костюмах), і почалася екскурсія країною. Згадуючи історію країні, «туристам» (учням гімназії № 5) розповіли про легендарних японських лицарів – самураїв та сміливих, хитрих і безжальних ніндзя. Було зазначено, що саме Японіє є родоначальником такого бойового мистецтва, як карате.

Докладніше про виникнення карате, про розповсюдження цього мистецтва в світі та про розвиток цього виду спорту в Мелітополі розповів Алексей Школяренко – президент Мелітопольської федерації кіокушинкай карате. Крім того, Олексій Володимирович сам неодноразово відвідував Японію, тому поділився зі школярами цікавими відомостями про цю загадкову країну, де стародавні традиції предків чудово уживаються з сучасністю.

Наступним етапом заходу було знайомство учнів з безсмертними скарбами літературної спадщини Країни, де сходить сонце. Туристи звернули увагу, що скласти хайку можна, використовуючи з дитинства відомі їм віршики. І навіть спробували це зробити. Крім того, юним «мандрівникам» запропонували відгадати японські загадки. Це виявилося досить нелегкою справою. Але виявилося, що українські хлопці та дівчати змогли впоратися з премудростями японського фольклору. Найбільш активні учасники отримали призи.
Після ігрової хвилинки бібліотекарі згадали про сумні сторінки в житті Японії. Школярам розповіли про маленьку японську дівчинку Сасако Садакі. Вона померла від променевої хвороби, яку отримала, як і тисячі інших жителів країни, під час атомного бомбардування міст Хіросіма і Нагасакі в серпні 1945 року.

 

Сьогодні в Україні продовжується антитерористична операція, в ході якої гинуть люди, і що найбільш боляче – гинуть діти. Тому трагедія японської дівчинки знайшла відгук в серцях усіх присутніх.
Закінчити зустріч-подорож бібліотекарі вирішили розповіддю про гейш та чайну церемонію. Саме японські порцелянові красуні, які підкоряли сильних світу сього одним лише поглядом, майстерно володіли мистецтвом чайної церемонії.
На жаль, продемонструвати саму церемонію можливо було тільки на екрані, але всі присутні отримали подарунок – японське печиво з передбаченнями. І хоча існує думка, що записки з передбаченнями були придумані в Китаї, а після перекочували в американські кофейні, насправді такі записки з давніх давен використовували в сінтоістських храмах Японії, де існував обряд гадання «омікудзі». Не відомо, які передбачення отримав кожен з присутніх, але в залі не було жодного похмурого обличчя.
Дуже приємним була церемонія прощання «японок»- бібліотекарів з гостями-«туристами». На звернення «Сайонара», «Аригато мина» (До нових зустрічей – яп.), всі присутні почали аплодувати.

Останній «акорд» заходу зробив бібліотекар – «стюардеса». Перш ніж повернутися з подорожі додому, вона виразила надію, що кожного з гостей чекає ще багато відкриттів, які вони здійснять за допомогою книг та періодичних видань, а також незмінного друга сучасних школярів – Інтернета.

І всім цим можна скористатися в бібліотеці ім. М. Лермонтова та інших бібліотек міста, куди бібліотекарі гостинно запрошують всіх бажаючих.

Переглядів: 423 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Європа-це ми
BookCrossing
Наші партнери
Календар
«  Квітень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Пошук

Сайт створений при підтримці ЕГФ ЗНУ в м.Мелітополі