П`ятниця, 26.04.2024, 14:31
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна  Мій профіль Вихід Вхід                                                                               
Про ЦБС
Користувачам
Статистика

OnLine
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2017 » Лютий » 17 » Прийди, весно, красна, зігрій сонце ясно…
14:10
Прийди, весно, красна, зігрій сонце ясно…

Масляну святкували,
Люту зиму проводжали.
Були танці, були співи
Та й млинці усім на диво.

Масляна є одним з найдавніших свят слов’янських народів. Справжня забава, яка зберегла свої традиції в наші дні з язичницької культури. Це свято не закріплене за певним днем на календарі. У 2017 році святкування Масляної відбудеться в період з 20 по 26 лютого. Це смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту. Сьогодні Масляна є одним з церковних свят і називається ще Мясопустним або Сирним тижнем.                                       

Назва свята «Масляна» пов’язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м’ясні продукти, а ось молочні ще вживати було можна. У народі це свято асоціюється з смачними печеними млинцями та веселими гуляннями. На масляному тижні по селах носили солом’яне опудало, в яке діти кидали сніжки. Опудало потім спалювали. Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму.

Готувалися до Масляної і в Центральній міській бібліотеці ім. М. Лермонтова. До цього улюбленого в народі свята у читальному залі оформлено книжкову виставку «Прийди, весно, красна, зігрій сонце ясно…».

Перший розділ книжкової виставки «Масляна сім днів гуляє», присвячений традиціям святкування масляної неділі. Як святкувати Масляну по-українські можна дізнатися, прочитавши книгу Василя Скуратівського «Дідух».

Перед майбутнім постом в масляний тиждень панував достаток найрізноманітніших смаколиків, головними з яких традиційно були млинці. На основі якого борошна пеклися млинці, та з якою начинкою можна їх приготувати, читачі дізнаються з другого розділу книжкової виставки «Це масляна іде, млинець та мед несе».

Скільки приказок, веселих прислів`їв склав наш народ про ці дні. А крім того, масляні дні наповнені очікуванням такого бажаного тепла, розквіту природи, її весняного пробудження. Тому третій розділ виставки під назвою «Сьогодні млинець – завтра весна», присвячений Масляному тижню в усній народній творчості. Особливу увагу бібліотекарі пропонують звернути на книгу Вікторії Ярош «Золотий колос Дажбога. Хліб в українських легендах та віруваннях». Це збірка українських легенд та давніх вірувань про основну і найважливішу страву в житті українського народу – хліб та страв з борошна.

У традиційному побуті завжди вважалося, що людина, яка погано і нудно провела масляний тиждень, буде невезучою протягом усього року. Щоб цього не сталося, бібліотекарі запрошують усіх гостей та мешканців міста відвідати нашу книжкову виставку!

Переглядів: 641 | Додав: admin | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Європа-це ми
BookCrossing
Наші партнери
Календар
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Пошук

Сайт створений при підтримці ЕГФ ЗНУ в м.Мелітополі