Субота, 20.04.2024, 10:24
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна  Мій профіль Вихід Вхід                                                                               
Про ЦБС
Користувачам
Статистика

OnLine
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Червень » 26 » Презентація посібника по роботі з внутрішньо переміщеними особами
11:46
Презентація посібника по роботі з внутрішньо переміщеними особами

Через анексію Криму та збройний конфлікт на Донбасі більше 1 300 000 осіб були змушені залишити свої будинки й стати внутрішньо переміщеними особами в Україні. У багатьох з них виникають проблеми з пошуком житла, працевлаштуванням та інтеграцією у громади, які їх приймають.

Допомагаючи внутрішньо переміщеним особам, громадські організації, державні установи й навіть міжнародні фонди приділяють замало уваги стереотипам, які розповсюджуються у суспільстві. А це питання дуже болюче для українського суспільства. Проект «Сприяння діалогу і примиренню в регіонах України» спрямований на розвиток міжкультурного діалогу та примирення на регіональному рівні. Дії проекту включають в себе проведення дослідження та руйнування найбільш поширених стереотипів про внутрішньо переміщених осіб в Україні.

Проект реалізується літературним угрупованням «СТАН» (Луганськ) спільно з громадською ініціативою «Культурний діалог» (Кременчук) за підтримки фонду National Endowment for Democracy та Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. За результатами дослідження літературним угрупуванням «СТАН» було видано збірник (аналітичний звіт) «Чи бачили ви Буратіно?».

24 червня в читальному залі центральної міської бібліотеки ім. М. Лермонтова відбулася презентація цього посібника. Чому саме Аналітичний звіт названий «Чи бачили ви Буратіно?» та які стереотипи є найбільш поширеними в українському суспільстві по відношенню до внутрішньо переміщених осіб, гості заходу дізналися від представника літературного угрупування «СТАН» Ольги Олейніченко, яка у вересні 2014 переїхала з рідного міста Донецької області, в якому викладала англійську мову у власному клубі «АВС», до Івано-Франківська. Сьогодні Ольга Олейніченко - активістка з прав людини, проектний менеджер Молодіжної Організації «СТАН», координаторка правозахисного освітнього проекту «Сприяння діалогу та примиренню в регіонах України», психолог; засновниця та голова громадської організації «EL&OL» для іноземних студентів в Україні; експерт з методики «Жива Бібліотека», сертифікований тренер з руйнування стереотипів про внутрішньо переміщених осіб; спеціаліст з питань боротьби проти расизму, ксенофобії та дискримінації.

Назва збірника виникла несподівано, завдяки мелітопольському одинадцятирічному хлопчику. Під час одного з заходів, який проходив у Мелітополі в рамках польового дослідження, несподівано пролунало наївне дитяче запитання: «Чи бачили ви Буратіно?». Запитання було адресоване переселенцям з Донбасу і викликало сміх й легке нерозуміння у присутніх. Зміст запитання хлопчика пояснила його мати. Вона розповіла, що її син хоче знати, чи бачили переселенці установку залпового вогню «буратіно», чому установка має таку назву і як від неї рятуватися.

Ольга розповіла, що в рамках Проекту в 2015 році було проведено дослідження стереотипів по відношенню до внутрішньо переміщених осіб у восьми великих містах України та двох містах, що розташовані близько до територій, підконтрольних проросійським збройним угрупованням. Серед цих міст є і Мелітополь.

В дослідницьких заходах взяло участь 548 осіб, серед яких: внутрішньо переміщені особи, активісти громадських й волонтерських організацій, діячі культури, педагоги, студенти, журналісти й блогери, науковці, чиновники та депутати місцевих рад.

Два екземпляри аналітичного збірника «Чи бачили ви Буратіно?» були подаровані центральній бібліотеці.

Переглядів: 664 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Європа-це ми
BookCrossing
Наші партнери
Календар
«  Червень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Пошук

Сайт створений при підтримці ЕГФ ЗНУ в м.Мелітополі