Середа, 01.05.2024, 23:52
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна  Мій профіль Вихід Вхід                                                                               
Про ЦБС
Користувачам
Статистика

OnLine
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Жовтень » 9 » «ПОВНИЙ НЕФОРМАТ»
20:59
«ПОВНИЙ НЕФОРМАТ»
    
        
    Виставку «ПОВНИЙ НЕФОРМАТ» представила любителям книги в рамках дня відкритих дверей центральна міська бібліотека ім. М.Ю.Лермонтова. Мета виставки – познайомити користувачів бібліотеки з книгою як предметом мистецтва, представити найбільш цікаво оформлені видання - малотиражні екземпляри, книги-супергіганти і міньйони та інші оригінальні видання,  що зберігаються у фондах.  

       В процесі еволюції книга набувала різних форм залежно від носія інформації, з
якого вона булла виготовлена. Спочатку використовували кору дерев, листи металу
і багато що інше. 
      В Єгипті для записів користувалися папірусом - папером, який виготовляли із стебел рослини «папірус». У Греції «папірус» отримав назву «бібліон», а книги стали іменувати «біблос» (по назві міста Біблос). Перший папір був винайдений, як і багато що інше, в Китаї. До Європи вона потрапила через мусульманські країни: перший час її виготовляли з тканини. Проте, з появою нових технологій, з’явилася можливість перемкнутися на новий спосіб виготовлення - з целюлози.
      Тільки в кінці XIX століття папір набув широкого поширення: в той же час сталі використовуватися парові друкарські машини, а потім - монотипні і лінотипні преси.
 
    Протягом багатьох епох – від шумерських глиняних табличок, єгипетських папірусів й новгородських берестяних грамот до видань, які сходять з сучасних поліграфічних машин – мінялися внутрішня (прихована) і зовнішня (видима) форми книги.
       
    На презентації окремих видань з фонду бібліотеки можна було прослідити видиму еволюцію книжкових форм. Розмір книги деколи залежав і від фантазії і мистецтва палітурника, що вимірював книгу на свій розсуд. 
      Увазі мелітопольців були книги -«велетні» і книги -«крихітки», книги кінця ХІХ століття і сучасні коштовні яскраві видання.
      На вуличній книжковій виставці неможливо представити всю пишність видань, що зберігаються у фондах бібліотеки. Зі всім достатком її книжкових багатств можна познайомитися лише в стінах бібліотеки.
Переглядів: 564 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Європа-це ми
BookCrossing
Наші партнери
Календар
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Пошук

Сайт створений при підтримці ЕГФ ЗНУ в м.Мелітополі