Вівторок, 19.03.2024, 04:18
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна  Мій профіль Вихід Вхід                                                                               
Про ЦБС
Користувачам
Статистика

OnLine
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Серпень » 7 » До Спасівських свят
14:39
До Спасівських свят

Кажуть люди: «От і Спас,
Йде вже літечко від нас».
Та всього залишив Спас 
Добрим людям про запас.
Літо красне, прощавай,
В душах нам тепло лишай.
                      О. Роговенко

Яскрава виставка-експозиція «Прийшов Спас – пішло літо від нас», присвячена трьом Спасівським святам, презентована в читальному залі бібліотеки ім. М. Горького.

У першому розділі виставки йдеться про традиції святкування Медового Спасу в Україні, про виробництво меду та його лікувальні властивості. Перший Спас збігався із початком сівби озимих. 14 серпня селяни освячували насіння, воду, мак, мед. Тому свято у народі має кілька назв – Маковія, Мокрий, Медовий Спас. 

Звичаям Яблучного Спасу, який урочисто відзначався у православних християн 19 серпня, та цілющим властивостям яблук, присвячений наступний розділ. За церковними канонами саме у цей день відбувалося чудесне преображення Ісуса Христа, яке побачили його учні. У народі в цей період закінчували збирати хліб. 

У третьому розділі користувачі бібліотеки можуть ознайомитися з історією Оріхового Спасу (Хлібного Спасу, Спасу на полотні), який вшановували 29 серпня. За традицією в цей день закінчується збирання хлібів і печеться перший коровай з борошна нового врожаю. Селяни відтоді починали торгівлю, активне ярмаркування. 

До уваги відвідувачів бібліотеки видання й про святкові страви з використанням головних атрибутів Спасів: маку, меду та фруктів. Для справжніх господарок тут безліч рецептів зберігання та консервування фруктів. Багато корисного на виставці знайдуть для себе й садівники-аматори. До їх уваги різноманітні видання з вирощування плодових культур.

Родзинкою виставки є солодкі гостинці до Спасу – це фрукти, випічка і, звичайно ж, мед! Смачними дарами бібліотекарі пригощають гостей бібліотеки  у ці святкові дні.

Виставка триватиме до 31 серпня.

Переглядів: 537 | Додав: admin | Теги: спас, виставка, свято | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Європа-це ми
BookCrossing
Наші партнери
Календар
«  Серпень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Пошук

Сайт створений при підтримці ЕГФ ЗНУ в м.Мелітополі