Середа, 24.04.2024, 04:30
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна  Мій профіль Вихід Вхід                                                                               
Про ЦБС
Користувачам
Статистика

OnLine
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Червень » 21 » До Дня Конституції України
09:27
До Дня Конституції України

                                                                                                         

                                                                                                       НАША СЛАВНА УКРАЇНА

                                                                                   Наша славна Україна,

                                                                                   Наше щастя і наш рай,

                                                                                   Чи на світі є країна

                                                                                   Ще миліша за наш край?

                                                                                   І в щасливі й злі години

                                                                                  Ми для неї живемо.

                                                                                  На Вкраїні й для Вкраїни

                                                                                  Будем жити й помремо.
                                                                                                   
                                                                                                        В. Самійленко

28 червня 1996 року Верховна Рада України прийняла нову Конституцію України – першу Конституцію незалежної української держави. Кожен народ бореться за те, щоб мати добру Конституцію. Нелегко буває її вибороти, але, хоч як би не було важко, справа варта того. Бо від Конституції залежить щастя й доля Народу і кожної Людини.

Боротьба за конституційне визнання національної ідентичності українців та їх право на власну державу в усі часи була пріоритетною. Ще у часи княжої України-Русі укладення договору князя з дружиною було предтечею суспільного договору в державі, якою стала сучасна Конституція.

Боротьба козаків за волю супроводжувалася універсалами, і літописці вписали в документи легенду про існування Конституції Богдана Хмельницького. Поза тим час прийняття першої в світі Конституції українців не забарився. Гетьман Пилип Орлик 5 квітня 1710 року оголосив «Пакти й Конституції законів та вольностей Війська Запорізького». Через різні обставини цей універсальний документ лишився тільки історико-правовою пам’яткою.

А боротьба за Україну тривала. Початок ХХ ст. ознаменувався розширенням фронту діяльності українства. Федералістичний проект Михайла Грушевського та незалежницький проект Основного закону «Самостійної України» Спілки народу українського Миколи Міхновського – це дві течії, що значною мірою визначили зміст української революції 1914-1918 рр. Українська держава цього часу залишила значну кількість документів конституційного характеру.

Звернемо увагу, що впродовж ХІ-ХІІІ століть українська державність розвивалася переважно в контексті становлення державних форм правління тогочасних європейських держав. І ось нарешті 28 червня 1996 року в житті Українського народу й Української держави сталася історична подія – в результаті тривалого, напруженого і багатогранного конституційного процесу була прийнята нова Конституція України. 


Працівники читальної зали бібліотеки ім. М. Лермонтова до Дня Конституції України оформили панорамну книжкову виставку «Україно моя, Україна, я для тебе на світі живу». На виставці представлені книги та періодичні видання, присвячені святковій події.

Звертають на себе увагу книги, присвячені історії Української Конституції. В цих виданнях зібрано та проаналізовано конституційно-державні акти України з найдавніших часів до сьогодення. Переконливо доводиться, що Конституція Пилипа Орлика (1710), «Начерки Конституції» Георгія Андрузького (1850), Основний закон «Самостійної України» (1905), Конституція УНР (1918), Конституція Отто Ейдельмана (1920-1921 рр.) і Конституція України (1996) – це єдина ідея демократичної незалежності України.

Центральне місце виставки займає сам текст Конституції України та Декларація про державний суверенітет України.Поряд розміщені книги, які вміщують в собі огляд і коментарі до Основного Закону. Це трьохтомне видання «Конституція незалежної України» та книга «Нова Конституція України: огляд, коментарі і текст Основного Закону» під редакцією видатного правознавця Віктора Федоровича Погорілко. В зазначених виданнях подається текст нової Конституції України, висвітлюються її найважливіші риси та основні положення, зокрема щодо державного і суспільного ладу, правового статусу особи, форм безпосередньої демократії, організації державної влади і місцевого самоврядування. Найбільша увага приділяється правам і свободам людини і громадянина та механізму їх реалізації.

Окрему увагу на виставці приділено підручникам «Конституційне право України». В них розглянуті особливості Конституції України як Основного Закону держави. Видання «Зростаймо громадянами: розповідь про Конституцію України» та «Я патріот» не тільки розповідають про історію нашої країни, про її героїчне минуле, про Основний закон Української держави, а й вчать бути справжнім патріотом нашої неньки України.

Бібліотека ім. В.  Маяковського до Дня Конституції України відкрила виставку «Конституція України – символ незалежності Держави». Книги, представлені в розділах: «Правова система України» та  «Конституція України – головний закон для кожного», направлені  на виховання поваги до Конституції України, формування правової культури, отримання знань про конституційні права і свободи громадян України. 

Читальний зал бібліотеки ім. М. Горького запрошує оглянути виставку-знайомство: «Конституція – твоє право».

Переглядів: 874 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Європа-це ми
BookCrossing
Наші партнери
Календар
«  Червень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Пошук

Сайт створений при підтримці ЕГФ ЗНУ в м.Мелітополі