П`ятниця, 26.04.2024, 07:54
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна  Мій профіль Вихід Вхід                                                                               
Про ЦБС
Користувачам
Статистика

OnLine
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Листопад » 2 » День відроджувачів народного духу
11:57
День відроджувачів народного духу

Місто Мелітополь є інтеркультурною столицею України, тому громада міста поважає культуру і традиції народностей, які проживають в нашому багатонаціональному краї. 

На базі Центральної міської бібліотеки ім. М.Ю. Лермонтова в рамках проекту «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації в бібліотеках» 1 листопада 2016 року болгарським національним товариством «Балкани» було проведено свято  «День відроджувачів народного духу».

День відроджувачів народного духу (День народних будителів) - болгарське офіційне свято, що відзначається 1 листопада. У цей день болгари шанують пам'ять болгарських просвітителів і революціонерів, котрі заклали основи нової болгарської історії та культури. Завдяки їм болгарський народ зберігся протягом століть і багатьох випробувань, що випали на його долю, вносячи незаперечний внесок в європейську культуру.

Вперше День відроджувачів народного духу був відзначений в 1909 році в місті Пловдив. Поступово відзначення цього свята перетворилося в традицію і в інших містах Болгарії. У 1922 році, за пропозицією міністра освіти Стояна Омарчевського 1 листопада було оголошено загальнонаціональним святом. 

Свято відкрили директор централізованої бібліотечної системи Інна Єфименко і голова болгарського товариства «Балкани» Сергій Пачев. Вони привітали присутніх зі святом і повідомили, що дуже символічно відзначати свято болгарських просвітителів саме в стінах бібліотеки.

На вечорі були присутні: Красимира Колева - лектор болгарської мови МДПУ ім. Б .Хмельницького, яка приїхала до Мелітополя з болгарського міста Шумен, і керівник клубу історії, літератури і культури при  товаристві «Балкани» Марія Косяченко. Гості вечора дізналися про болгарських героїв і народних будителів: Хаджи Димитра, Христо Ботева, Стефана Караджа, Любена Каравелова і багатьох інших.

Вірші болгарською мовою прочитали студенти 1 курсу філологічного відділення МДПУ К. Будник,  Є. Рошеян та студенти промислово-економічного технікуму Д. ВікторовЄТоропов Д. Малахов.

 

Марія Дмитрівна розповіла, що болгари дуже дбайливо ставляться до пам'яті про своїх предків, тому в знак подяки, згідно з болгарською традицією, було розрізано коровай і його шматочками пригостили присутніх. 

Переглядів: 432 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Європа-це ми
BookCrossing
Наші партнери
Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Пошук

Сайт створений при підтримці ЕГФ ЗНУ в м.Мелітополі