Понеділок, 06.05.2024, 18:27
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна  Мій профіль Вихід Вхід                                                                               
Про ЦБС
Користувачам
Статистика

OnLine
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Січень » 22 » Урочиста презентація книжкової виставки «Соборна Україна – одна на всіх, як оберіг»
18:03
Урочиста презентація книжкової виставки «Соборна Україна – одна на всіх, як оберіг»

День Соборності - свято України, що відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, яке відбулося в 1919 році.

Офіційно в Україні День соборності відзначався з 1999 року.

Свято встановлено в Україні «…враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…» згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99.

У цей день також прийнято згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше 22 січня 1918 р. - прийняття IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР.

30 грудня 2011 року указом Президента України Віктора Януковича День соборності на офіційному рівні було скасовано, натомість встановлено «День Соборності та Свободи України».

 

     Напередодні свята, яке має велике значення для українського народу, Мелітопольська міська центральна бібліотека ім. М. Лермонтова презентувала для городян та гостей міста книжкову виставку «Соборна Україна – одна на всіх, як оберіг». На презентації були присутні представники міської влади, громадськості та студенти навчальних закладів. Першою вітала усіх присутніх із святом заступник міського голови Ірина Донець.

 

     Урочиста презентація книжкової виставки відбулася у читальній залі бібліотеки. Свято розпочалося піснею бандуриста С. Щербака на слова В. Сосюри «Любіть Україну…» та імпровізованою сценкою студентів вищого училища культури, які розповіли про величну Україну та про її з’єднання.

     Протягом заходу усі присутні мали змогу почути історію виникнення Дня Соборності та Свободи України, вірші про нашу державу та її символи (гімн, герб, прапор), переглянути відеосюжети, презентації. Також у залі лунав Гімн України. Студентка вищого училища культури Юлія Шевченко виконала пісню «Рідна земля».

      Презентацію виставки провела провідний бібліограф мелітопольської міської ЦБС Галина Брага, яка розкрила усі аспекти книжкової виставки «Соборна Україна – одна на всіх, як оберіг». Бібліограф представила три розділи, завдяки яким можна дізнатися про становлення величного свята, взаємовідносини Української Народної та Західноукраїнської Народної Республік у 1918-1920 рр., передумови й причини укладання Акту злуки, про славетних синів українського народу, які боролися за втілення ідеї відродження соборності країни та про втілення ідей соборності в життя сучасної України.

     Наприкінці презентації мелітопольський художник та громадський діяч Вілен Усіков подарував бібліотеці власну книгу «Рідне та близьке», в якій зібрано творчий доробок митця та його спогади.

 

    Інформацію про презентацію виставки також можна отримати на сайтах Мелітопольської міської ради, телекомпанії "МТВ-плюс" та центральної бібліотеки ім. М. Лермонтова.

 

Книжкова виставка «Соборна Україна – одна на всіх як оберіг» буде працювати до кінця тижня.

 

Запрошуємо до бібліотеки всіх, кому не байдужа наша історія, переглянути виставку, щоб ще раз звернутися до тематики відродження незалежної соборної державності!


Переглядів: 823 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Європа-це ми
BookCrossing
Наші партнери
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Пошук

Сайт створений при підтримці ЕГФ ЗНУ в м.Мелітополі