Четвер, 25.04.2024, 22:49
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна  Мій профіль Вихід Вхід                                                                               
Про ЦБС
Користувачам
Статистика

OnLine
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Квітень » 13 » «Мій рідний край Мелітопольщина»
16:32
«Мій рідний край Мелітопольщина»
   
   Співробітники Мелітопольської міської ЦБС стали учасниками Міжнародної науково-практичної конференції «Мій рідний край Мелітопольщина». Конференція проходила 5-7 квітня на базі МДПУ ім. Б. Хмельницького і була присвячена 100-річчю з дня народження вченого-гідрохіміка, педагога, природоохоронця, краєзнавця Миколи Олександровича Алексєєва (1912-1981).
   Микола Олександрович закінчив Мелітопольський інститут інженерів-механиків сільського господарства (МІІМСГ). Під час Великої Вітчизняної війни перебував в підпільній групі, а пізніше пройшов дорогами війни від Севастополя до Кенігсбергу. Після закінчення війни працював на маслоекстракційному заводі, Мелітопольській міській СЕС, викладав в педагогічному інституті.
   За його ініціативою було підготовлено одну з перших краєзнавчих книг про Мелітополь.
    В 50-60-ті роки Микола Олександрович Алексєєв організовував туристичні походи та експедиції по рідному краю для школярів та студентів: «В пошуках берега Кіммерійського моря», «По могилах Приазовського кристалічного масиву», «На велосипедах навколо Азовського моря», «На велосипедах по півдню України» та ін.
   Мелітополь завдячує Миколі Олександровичу за те, що він домігся визнання мінеральних якостей артезіанської води, яка відома, як «Мелітопольська мінеральна».
    Алексєєв відкрив для міста ім'я А.В. Корвацького, вивчав його спадщину з розвитку медицини і садівництва на Мелітопольщині.
   Микола Олександрович Алексєєв - один із засновників Мелітопольського відділу Українського філіалу Географічного Товариства СРСР. Почесний член Всеукраїнського товариства охорони природи.
   Вшанувати пам'ять видатного вченого зібралися його колеги, учні, науковці та краєзнавці з різних куточків України і Росії. На конференції висвітлювалися питання науково-педагогічної діяльності М.О. Алексєєва, історичної та етнографічної спадщини краю, обговорювалися екологічні та природоохоронні проблеми Мелітопольщини.
   Краєзнавчому та полікультурному вихованню був присвячений доклад, підготовлений співробітниками Мелітопольської ЦБС. Учасників конференції зацікавила виставка краєзнавчої літератури з фондів центральної бібліотеки ім. М. Лермонтова «Дослідники рідного краю».
   6 квітня в міському краєзнавчому музеї відбулася презентація книги «Н. А. Алексеев: ученый-педагог-краевед». Автор книги – син Н.О. Алексеева.
    Найближчим часом з презентованою книгою та матеріалами Міжнародної науково-практичної конференції «Мій рідний край Мелітопольщина» можна буде ознайомитися в бібліотеках міста.
Переглядів: 1177 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Європа-це ми
BookCrossing
Наші партнери
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Пошук

Сайт створений при підтримці ЕГФ ЗНУ в м.Мелітополі