Четвер, 25.04.2024, 10:24
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна  Мій профіль Вихід Вхід                                                                               
Про ЦБС
Користувачам
Статистика

OnLine
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2018 » Лютий » 6 » Книжкова виставка «Це Масляна йде – млинці та мед несе!»
15:06
Книжкова виставка «Це Масляна йде – млинці та мед несе!»

В 2018 році святкування Масляної відбудеться в період з 12 до 18 лютого. З цієї нагоди в читальному залі бібліотеки ім. М. Лермонтова оформлено книжкову виставку «Це Масляна йде – млинці та мед несе!».

Масляна є одним з найстаріших свят слов’янських народів. Справжня забава, яка зберегла свої традиції в наші дні з язичницької культури. Це смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту.

Виставка складається з двох розділів.

 

В першому розділі «Масляна: традиції та звичаї» розповідається про традиції святкування масляної тижня. Назва «Масляна» пов’язана з тим, що перед Великим постом з раціону харчування вже виключалися м’ясні продукти, а ось молочні ще вживати було можна, як і традиційні складові для приготування млинців: молоко, яйця, масло, сметана. У народі це свято асоціюється з смачними печеними млинцями та веселими гуляннями.
Як святкувати Масляну по-українські можна дізнатися, прочитавши книги Василя Скуратівського «Дідух» та «Святки», а також видання про свята та традиції українського народу, які представлено на виставці. З книг ви можете дізнатися, що цей тиждень називають ще «Бабським тижнем», або ж Сиропустом, Пущенням, Масницею, однак найпоширеніша назва цього свята в Україні - Колодій. Структурно він ділиться на три основні частини: зустрічний «переломний» понеділок, «широкий» четвер та «прощальна» неділя.

Другий розділ виставки «Сьогодні млинці – завтра весна» присвячений приготуванню найрізноманітніших смаколиків, головними з яких традиційно були млинці та вареники. Робили із молочних продуктів багато інших страв, наскільки дозволяло уміння та фантазії кожної господині: варили локшину й галушки на молоці, робили ряжанку, колотуху, молочні каші і молочний кисіль.

Незважаючи на поширену думку, що основною стравою на Масляну є млинці, в Україні – це завжди були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною.
В періодичних виданнях та книгах, які представлені в другому розділі виставки користувачі знайдуть різноманітні рецепти приготування вареників, млинців та начинки для них.
Масляна – стародавнє слов’янське свято, що символізує проводи зими і очікування весни. Гуляння народу триває тиждень і завершується Прощеною неділею. Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму.

Запрошуємо на перегляд виставки!

Переглядів: 1862 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Європа-це ми
BookCrossing
Наші партнери
Календар
«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728
Пошук

Сайт створений при підтримці ЕГФ ЗНУ в м.Мелітополі